نقش ربات‌ها در صنعت خودروسازی

ربات‌ها و انسان‌ها
آنچه در این مقاله میخوانید:

در طی این سال‌ها ربات‌ها نقش پر رنگ‌تری را در صنعت خودروسازی ایفا کرده‌اند، تا جایی که امروزه برخی از برند‌های بزرگ خودروسازی جهان از ربات در روند تولید و مونتاژ خودروهایشان به صورت دائمی استفاده می‌کنند.

در سال ۱۹۶۱ فعالیت ربات‌ها در صنعت خودروسازی آغاز شد، از آن زمان تا سال 1970 ربات‌ها در حال توسعه بودند تا جایی که توانستند بدون نیاز به هیچ کمکی، کار خود را به بهترین شکل ممکن انجام بدهند.

اولین کمپانی که استفاده از ربات ها را شروع کرد، جنرال موتورز بود و حالا هم بسیاری از ربات های خودروسازی در این کمپانی قرار دارند.

اما این پایان راه نیست، توسعه و پیشرفت در در تمامی این سال ها ادامه داشته و تا جایی که انتظار می رود، اکنون این ربات‌ها برای وظایف پیچیده تر طراحی می‌شوند.

ربات

مزایای ربات‌ها در صنعت خودرو سازی چیست؟

مزیت استفاده از ربات‌ها کاملا واضح و قابل درک است، ربات‌ها با توجه به دقت بالایی که دارند، قادر هستند که سخت ترین کار‌ها را با بیشترین ظرافت و کمترین اتلاف نیرو انجام بدهند و در این حین هیچ نیازی به حضور انسان برای دخالت در وظیفه خود به منظور یاری رسانی ندارند.

ربات‌ها علاوه بر استفاده‌ی ظرافت در امور و وضایف خود، سبب بهبود کیفیت، کاهش هزینه‌های متغیر و افزایش میزان بازدهی می‌شوند. همچنین ربات‌ها برای حضور در وضعیت های سخت و خطرناک نیز طراحی شده‌اند و می‌توانند وضایفی که انسان‌ها توانایی انجام آنها را ندارند را به راحتی و به بهترین شکل ممکن انجام دهند.

حال کاربردهای مختلف ربات‌ها در صنعت خودرو‌سازی چیست؟ آیا فقط برای حمل وسایل بزرگ طراحی شده‌اند؟ یا برای کارهای پیچیده تری نیز طراحی شده‌اند؟ برای دانستن جواب این سوال ها تا آخر این مقاله با ما همراه باشید.

 سالن‌های رنگرزی در کارخانه های خودرو سازی در سال‌های آینده

رنگ کردن خودروها امروزه بیشتر به صورت خودکار صورت می‌گیرند به طوری که خودروساز های مطرح دنیا، ۹۰ درصد تولید خود را به صورت خودکار انجام می‌دهند. این موضوع منکر این است که انجام این کار فرایند پیچیده‌ای نیز داشته باشد و به یکی از پرهزینه‌ترین بخش‌های تولید خودرو تبدیل شود و همچنین، بخش زیادی از فضای کارخانه را به نیز به خود اختصاص می‌دهد.

در بخش رنگ چندین عملیات پیچیده بر خودرو صورت می‌گیرد که این عملیات‌های پیچیده عبارت‌اند از : شستوشو و رنگ زدایی، پیش رنگ، آستر، سیلر کاری، رنگ پایه و پوشش نهایی که بر روی خودرو صورت میگیرد که امروزه تمامی این کارها به صورت خودکار و با همکاری ربات‌ها صورت می‌گیرد.

اما اگر تمامی تلاش‌هایی که برای سرعت بخشیدن در این زمینه انجام شده است را کنار بگذاریم؛ بازهم نتیجه قابل قبولی از آن حاصل نشده است و می‌توان گفت که در ۳۰ سال گذشته این فرآيند دستخوش تغییرات چندانی نشده.

برای مثال کمپانی BMW که دارای یکی از جدیدترین و مجهز‌ترین سالن‌های رنگ است و عملیات رنگ آمیزی بدنه خودرو را با کمک ۱۰۰ ربات انجام می‌دهد ولی باز هم این فرایند ۱۲ ساعت طول می کشد تا به نتیجه کامل برسد.

چه نوع ربات‌هایی در صنعت خودروسازی مورد استفاده قرار می‌گیرند؟

ربات‌های همکار

ربات‌های همکار که به انگلیسی Cobot نیز شناخته می‌شوند، جهت کمک به نیرو های انسانی در وظایف دشوار طراحی شده‌اند. در مقایسه‌ی این ربات‌ها با ماشین آلات تولید، لازم به ذکر است که توانایی کم‌تری دارند، اما از طریق شبیه سازی می‌توانند فعالیت های زیادی را یاد بگیرند.

بیشتر کار‌هایی که توسط ربات‌های همکار صورت می‌گیرند از طریق شبیه سازی انجام می‌شوند و احتیاجی به برنامه نویسی ندارند.

در ربات‌های همکار حسگر‌هایی وجود دارد که این امکان را فراهم می‌سازند تا این ربات‌ها به سادگی در کنار نیروهای انسانی بتوانند به فعالیت خود بدون هیچ اختلالی ادامه دهند. برای مثال: قدرت، سرعت و نیروی این ربات ها محدود شده است تا هیچ گونه خطری در محیط کار ایجاد نشود.

ربات‌های همکار

ربات‌های حمل و نقل

همانطور که از اسمشان پیداست، اولین استفاده از این ربات‌ها در صنعت خودرو‌سازی مربوط به حمل و نقل می‌باشد، آن ربات‌هایی که مسئول این کار هستند AVG نامیده می‌شوند، همچنین می‌توان گفت نوعی سیستم حمل و نقل بدون اپراتور به حساب می‌آیند.

فرآیند کاری این ربات‌ها به این صورت است که مواد خام و قطعات را به صورت تکراری و در فاصله کوتاه از هم قرار می‌دهند و به صورت متوسط آن‌ها را جابجا می‌کنند.

اما باید مسیر حرکتی‌ای نیز برای آنها مشخص کرد تا در زمان حرکت، با موانع و یا نیروی های انسانی برخوردی نداشته باشند.

به همین خاطر با کمک نیروی نوارهای مغناطیسی، زیر ساختی برای ربات‌ها طراحی می‌شود تا حرکت آن‌ها بر روی این نوارها باشد و مسیر خود را گم نکنند.

ربات‌های نقاش

ربات‌ها حتی در بخش رنگ سازی نیز ورود کرده‌اند؛ در ابتدای مقاله با توضیح مختصری که درمورد این نوع از ربات دادیم و گفتیم که یکی از مواردی که در صنعت خودروسازی به دقت بسیار بالایی احتیاج دارد مربوط به بخش رنگ آمیزی است.

زمان بسیار زیادی لازم است که این کار توسط نیروهای انسانی انجام شود به همین دلیل در بیشتر کارخانه‌های خودروسازی به صورت گسترده از ربات‌ها استفاده می‌شود.

روش انجام این کار به این صورت است که ربات ها نقش بازویی را دارند که رنگ از قسمت انتهایی بازو خارج می شود و به سمت بدنه خودرو اسپری می‌شود.

همچنین ربات‌هایی که در این بخش فعالیت دارند باید به صورت پیشرفته طراحی شوند و انتظار می‌رود در سال‌های آینده تغییرات بسیاری بر روری بخش رنگ‌سازی خودرو ها انجام شود.

ربات های جوشکار

در سال ۱۹۸۰ ربات‌های جوشکار فعالیت خود را در صنعت خودروسازی شروع کردند و این ربات‌ها در جوشکاری‌های نقطه‌ای و قوس الکتریکی نقش دارند و از شش محور ساخته شده‌اند.

روبات‌های جوشکار در صنعت خودروسازی تا حد بسیار زیادی پیشرفت کرده‌ و تکامل یافته‌اند. با توجه به اینکه وظایف خود را با دقت و انعطاف کامل انجام می دهند؛ از محوبیت بالایی نیز برخوردار هستند.

ربات‌های جوشکار این توانایی را دارند که طیف وسیعی از تکنیک‌های جوشکاری را انجام دهند و در عین حال این کار به صورت دقیق و بدون نیاز به نیروی انسانی صورت می‌گیرد.

اسکلت‌های پوشیدنی

این ربات‌ها یا همان اسکلت‌های پوشیدنی هنوز خیلی رواج پیدا نکرده‌اند اما وقتی مورد استفاده قرار بگیرند قادر هستند کارایی بسیار بالای داشته باشند؛ اساس کار این ربات ها این گونه است که انسان‌ها باید آن را بپوشند و به کمک آنها نیروی بدنی فرد افزایش پیدا می‌کند تا حدی که شخص می‌تواند تایرهای سنگین کامیون را بلند کند.

این اسکلت‌ها مخصوص ارتقا سطح بهره گیری انسان هستند و از اهمیت بالایی برخوردار هستند، بخاطر اینکه میانگین سن کارگران کارخانه‌ها ۴۰ سال است و در انجام کار‌های سنگین محبوبیت‌هایی در آن ها قرار دارد؛ اما با پوشیدن این اسکلت کوچکترین آسیبی به آن ها وارد نمی‌شود و از نیروی بیشتری بهره‌مند می‌شوند.

ربات های مونتاژ

ربات های مونتاژ

استفاده از این ربات‌ها یکی از رایج ترین امر‌ها است و کاربرد زیادی هم برای صنعت خودروسازی دارند و از سال‌های دور آنها در این بخش حضور داشته‌اند؛ ربات‌های مونتاژ وظایفی مانند مثل چرخاندن پیچ‌ها، نصب قطعات برای مثال نصب شیشه‌ی جلو و یا نصب کردن چرخ های خودرو را انجام می‌دهند.

همانطور که این ربات‌ها نسبت‌ به انسان ها از سرعت و دقت بالایی برهوردار هستند، در مقایسه با یک نیروی انسانی نیز امکان انجام خطا در آن بالا است و به صورت گسترده تری از آن ها در بخش های مونتاژ استفاده می شود. البته شرکت تولیدی آریا کیان سپهر هم از این قاعده مستثنا نیست و با به کارگیری بروز‌ترین و مجهز‌ترین ربات‌های مونتاژ در کارخانه‌ی خود بهترین کیفیت محصولات جلوبندی را تقدیم مشتریان خود می‌کند.

سخن پایانی

به پایان مقاله رسیدیم، هدف از نوشتن این مقاله افزایش سطح آگاهی درمورد ربات‌ها در صنعت خودرو‌سازی بود و امیدواریم که این مقاله برای شما مفید بوده باشد.

همچنین اگر به دنبال خرید قطعات سیستم جلوبندی و تعلیق باکیفیت هستید؛ می‌توانید بر روی آریا کیان سپهر (AKS) حساب باز کنید و به راحتی این قطعات را از فروشگاه اینترنتی و اختصاصی آریا کیان سپهر تهیه کنید.