خرید بهترین قرقری فرمان برای خودرو!

قرقری
آنچه در این مقاله میخوانید:

در این مقاله ما قصد داریم شما را با قرقری خودرو معرفی کنیم و بهترین فروشنده‌ی قرقی و سایر قطعات خودرو را برای شما معرفی کنیم.

مروری بر سیستم فرمان

همانطور که همه‌ی ما می‌دانیم فرمان وظیفه‌ی هدایت خودرو را دارد؛ اما برای اینکه راننده خودرو بتواند با فرمان، مسیر خودرو را هدایت کند؛ محتاج همکاری اجزای سیستم فرمان است. سیستم فرمان ضمن انتقال نیروی چرخش فرمان، جهت حرکت آن را هم به چرخ‌ها منتقل می‌کند و به همین ترتیب مسیر حرکت خودرو را مشخص می‌کند.

سیستم فرمان هم همانند دیگر قسمت‌های فنی خودرو، تا امروز پیشرفت‌های بسیاری کرده است و اجزای آن دست خوش تغییرات شده‌اند.

برای کسب اطلاعات بیشتر درمورد سیستم فرمان این مقاله(لینک) را مطالعه کنید.

قرقری

قرقری فرمان چیست؟

با دوران غربیلک فرمان، نیروی گشتاور از طریق جعبه دنده و دیگر قطعات همچون سیبک‌ها به چرخ‌ها انتقال می‌یابد. در این میان قطعات دیگری نیز وجود دارند که وظیفه اتصال قطعات اصلی را بر عهده داشته و مانند پل ارتباطی میان آنها عمل می‌کنند.

جعبه دنده یکی از مهم‌ترین اجزای داخلی خودرو است که وظایف مهمی ‌را بر عهده داشته و در صورت بروز ایراد، سیستم خودرو نیز با مشکل‌دار می‌شود. از سوی دیگر سیبک خودرو نیز قطعه‌ای بسیار حساس در خودرو است که قطعات جلوبندی خودرو را به یکدیگر متصل می‌نماید.

برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد جعبه فرمان این مقاله(لینک) را مطالعه کنید.

همچنین لازم است که، جعبه دنده و سیبک خودرو برای انجام یک سری وظایف به یکدیگر متصل باشند. این کار توسط مفصل فرمان که با نام دیگر قرقری فرمان نیز شناخته می‌شود؛ انجام می‌گیرد. کاربرد اصلی این قطعه هم انسجام جعبه فرمان است.

مفصل فرمان از حساسیت بالایی نیز برخوردار است و همچنین نیاز به بررسی‌ و سرویس‌های دوره‌ای دارد. اغلب تعمیرکاران یا کارشناسان خودرو پیشنهاد می‌کنند که هر شش ماه یکبار این قطعه بررسی شده و در صورت نیاز روغن کاری شود. همچنین اگر دچار خرابی یا تغییرات ظاهری گردد، بهتر است که در صورت نیاز تعویض شود.

همچنین می‌توانید بهترین قرقری فرمان را از فروشگاه آریا کیان سپهر بخرید.

محل قرار گیری سیبک مفصل فرمان

همانطور که در بالا ذکر شد این قطعه متصل کننده‌ی سیبک و جعبه فرمان است. پس بنابراین محل قرار گیری آن نیز در حوالی و اطراف این قطعات است. جعبه فرمان خودرو بر روی کابین خودرو متصل می‌شود و همچنین مفصل فرمان نیز به آن متصل است.

عوامل خرابی قرقری فرمان

پیش از آنکه درباره عوامل تاثیر گذار بر خرابی قرقری صحبت کنیم، بهتر است بدانید، در سیستمی ‌که قطعات به یکدیگر متصل شده‌اند و عملکرد آنها بر یکدیگر تأثیر ، خرابی هر یک از آنها نیز موجب خرابی قطعه متصل به خود می‌گردد. از این روی به شما توصیه می‌کنیم که همیشه سرویس‌های دوره‌ای خودروی خود را جدی بگیرید. با تشخیص زودهنگام مشکلات آنها، از آسیب به سایر قطعات جلوگیری می‌کند.

اما عوامل و مواردی که موجب خرابی مفصل فرمان عبارت اند از :

  • خرابی گردگیر سیبک مفصل فرمان
  • خشک شدن گریس سیبک مفصل فرمان

اگرچه این دو مورد وابسته به یکدیگر هستند. مفصل فرمان شامل قطعه‌ای با نام گردگیر است. همچنین در صورت خرابی این قطعه، گریس قرقری فرمان خشک خواهد شده و عملکرد مفصل فرمان را مشکل خواهد کرد. همانطور که ذکر شد؛ یکی از مهم‌ترین اقدام‌ها در جهت نگهداری این قطعه، روغن کاری قرقری فرمان است. این کار به منظور پیشگیری از خشکی در کار کرد آن صورت می‌گیرد.

یکی از نشانه‌هایی که خرابی مفصل فرمان شما را هشدار می‌دهد، سروصدای بسیار زیاد در حین عبور از دست انداز‌ها است. البته این نشانه تنها مختص به آن نیست. نشانه‌های خرابی قطعات و اجزای جلوبندی خودرو اینگونه است. در واقع در صورت خرابی یا بروز مشکل در هر یک از آن‌ها احتمال شنیده شدن سروصدای اضافی در هنگام عبور از جاده‌ها و دست انداز‌ها وجود دارد.

تنها راهی که می‌توانید از آن مطمئن گردید، مراجعه به یک کارشناس مطمئن و کاربلد است. او با مشاهده و انجام یک سری تست، قطعه خراب را عیب یابی کرده و در صورت مشکل، آن را تعویض می‌کند.

آشنایی با فرمان خودرو

تاکنون سعی بر این بوده که شما را با قرقی به طور کامل آشنا کنیم و همانطور که گفتیم، این قطعه هم بخشی از سیستم فرمان خودرو محصوب می‌شود. پس به همین دلیل آشنایی بیشتر سیستم فرمان موجب افزایش آگاهی و سطح عملکرد آن در خودرو خواهد شد.

به طور خلاصه سیستم فرمان خودرو، سیستمی ‌است که شامل چرخ‌ها و فرمان خودرو می‌شود. در سیستم‌های قدیمی‌فرمان خودرو، اجزا به وسیله چند چرخ دنده ساده به یکدیگر متصل شده بودند. اما در سیستم‌های جدید، اجزا پیشرفته تر شده و مکانیزم‌های جدیدی در آن‌ها به کار رفته است. سیستم‌های قدیمی‌خشک بوده و کار کردن با آن‌ها کمی‌دشوار است. اما در سیستم‌های نوع جدید، امکانات پیشرفته تر شده و کار کردن با آن‌ها کمی‌ راحت تر شده است.

وظیفه اصلی این سیستم تبدیل حرکت چرخشی فرمان خودرو به حرکت خطی چرخ‌های آن است.

همراه ما باشید تا شما را با انواع سیستم فرمان خودرو آشنا کنیم.

قرقری

اجزای فرمان خودرو

سیستم و اجزای فرمان به شرح زیر است :

  • غربیلک فرمان
  • میل فرمان
  • جعبه دنده فرمان
  • بازوی پیتمن
  • میل درگ
  • شغال‌دست و سگ‌دست

غربیلک فرمان

همانطور که می‌دانید غربیلک فرمان قطعه‌ای است که با چرخش آن منجر به چرخیدن چرخ‌ها و تغییر مسیر خودرو می‌شود. اما این همه وظیفه و عملکرد آن نیست. بلکه این قطعه وظیفه انتقال نیرو به چرخ‌ها و بهبود گشتاور را بر عهده دارد.

میل فرمان

میل فرمان قطعه‌ای است که حالت خرطومی‌داشته و به عنوان متصل کننده غربیلک فرمان و جعبه دنده آن عمل می‌کند. شاید برای شما هم نیز جالب باشد که چرا این قطعه حالت خرطومی‌دارد. این حالت به منظور افزایش ایمنی راننده در تصادفات رانندگی، منظور شده است.

جعبه دنده فرمان

به طور خلاصه کاربرد جعبه فرمان، انتقال نیرو از غربیلک فرمان به چرخ‌ها است. از معروف‌ و رایج‌ترین نوع جعبه فرمان می‌توان به نوع پینیون و شانه‌ای اشاره کرد. در نوع شانه‌ای حرکت خطی در نوع پینیون حرکت دورانی است. نوع عملکرد آنها هم بدین گونه است که، این دو قطعه در پشت سر هم قرار می‌گیرند و تبدیل و انتقال حرکت را بر عهده می‌گیرند.

بعد از چرخش غربیلک فرمان، پینیون آن را به صورت دورانی به دنده شانه‌ای انتقال می‌دهد. دنده شانه‌ای نیز این نیرو را تبدیل به نیروی خطی کرده و به چرخ‌ها منتقل می‌کند.

تمامی جعبه فرمان‌ها سه وظیفه مهم بر عهده دارند که این وظیفه در همه آن‌ها یکسان است.

  • نیروی گشتاور را افزایش می‌دهد
  • حرکت دورانی را به حرکت خطی تبدیل می‌کند
  • صفحه دوران غربیلک فرمان را به صفحه مکانیزم فرمان تبدیل می‌کند

جعبه فرمان‌ها از طریق مفصل فرمان به سیبک فرمان متصل می‌گردد.

بازوی پیتمن

محل قرارگیری همچنین این قطعه بر روی شفت خروجی جعبه فرمان قرار می‌گیرد. وظیفه اصلی بازوی پیتمن، تبدیل حرکت شفت به به حرکت زاویه‌ای است. این قطعه نیز به وسیله سیبک به میله درگ متصل شده است.

میله درگ

نیروی تبدیل شده در پیتمن باید به شغال‌دست انتقال پیدا کند. این کار توسط میله درگ صورت می‌گیرد.

شغال‌دست و سگ دست

با انتقال نیروی پیتمن به شغال‌دست ، این قطعه شروع به چرخش کرده که سگ دست‌ها نیز حرکت می‌کنند. چرخش این دو قطعه نیز موجب چرخش چرخ‌ها می‌گردد.

شاید برایتان سوال شده باشد که چرا این دو به این نام، نامگذاری شده‌اند. شکل ظاهری این دو قطعه هر دو به ترتیب همانند شکل شغال و سگ هستند. به همین دلیل آنها را با این نام،‌ نامگذاری کرده‌اند.

جالب است که بدانید؛ که چرا مفصل فرمان در این لیست نیست. همانطور که گفتیم، مفصل فرمان به عنوان یک رابط بین جعبه دنده و سیبک خودرو است. به همین دلیل در این بین قرار نگرفته است.

انواع فرمان خودرو

این نکته را به یاد داشته باشید که عملکرد و وظیفه همه آنها با یکدیگر یکسان است و فقط نحوه انجام آنها باهم متفاوت است.

دو نوع سیستم فرمان خودرو کلی وجود دارد :

  • جعبه فرمان مکانیکی :در جعبه فرمان مکانیکی هیچ نیرویی در حرکت و انتقال نیرو مداخله نمی‌کند و تنها نیروی مکانیکی برای انجام آن به کار رفته است.
  • جعبه فرمان با نیروی کمکی : در این نوع از جعبه فرمان‌ها بر خلاف جعبه فرمان مکانیکی، نیروهای کمکی نظیر هیدرولیکی یا الکتریکی وجود دارد.

جعبه فرمان مکانیکی

جعبه فرمان مکانیکی از مجموعه‌ای که شامل دنده‌ها و مکانیزم‌ها هستند، تشکیل شده است که، در جعبه‌ای به نام جعبه فرمان قرار گرفته است. این نوع جعبه فرمان از سیستم ساده‌‌ای برخوردار است و در گذشته از آن استفاده می‌شد، عمل افزایش گشتاور دست راننده و انتقال آن به چرخ‌ها را تنها با مجموعه‌ای از چرخ‌دنده‌ها و بازوها انجام می‌دهد. در سیستم‌های فرمان مجهز به جعبه فرمان مکانیکی، تنها منبع انرژی سیستم نیروی دست راننده است. این امر برای راننده خستگی ناشی از صرف نیروی زیاد برای کنترل و حرکت غربیلک را ایجاد می‌کند. از جمله این نوع جعبه فرمان می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • جعبه فرمان حلزونی انگشتی : این جعبه دنده تنها از یک پوسته، یک حلزونی و انگشتی تهیه و تولید می‌شود. این نوع جعبه دنده از ساده ترین نوع جعبه دنده‌ها است. منتقل کردن و تبدیل نیرو در آن توسط این دو قطعه انجام می‌گیرد.
  • جعبه فرمان حلزونی با دنده تاج خروسی : پس از تولید و باطل شدن نمونه قبلی، جعبه فرمان حلزونی جای خود را به دنده تاج خروسی داد. در این نوع تاز جعبه فرمان به جای استفاده از انگشتی، از یک قطعه که به شکل تاج خروس است، استفاده می‌شود.
  • جعبه فرمان حلزونی غلتکی : همچنین در مدل جعبه فرمان حلزونی با دنده تاج خروسی معایبی وجود داشت که از یک غلتک به جای تاجر خروسی استفاده شد. این نوع جعبه دنده نسبت به نمونه‌های قبلی بهتر و پیشرفته تر بود.
  • جعبه فرمان ساچمه‌ای با دنده تاج خروسی : در این نوع جعبه فرمان دنده تاج خروسی و ساچمه‌ها مورد استفاده قرار گرفته است. هنگامی‌که فرمان خودرو چرخش می‌کند، مارپیچ جعبه فرمان نیز چرخش می‌کند. این چرخش توسط ساچمه‌ها به حرکت خطی تبدیل شده و به چرخ‌های خودرو منتقل می‌گردد. این نوع از جعبه دنده‌ها نسبت به نمونه‌های قبلی از صطکاک کمتری برخوردار بوده و ایمنی بالایی دارد.
  • جعبه دنده شانه‌ای : جعبه دنده‌های شانه‌ای نسبت به انواع قبلی آن‌ها دارای عملکرد و مزایای بیشتری بوده و رایج تر است. اجزا و قطعاتی که در آن استفاده شده است بیشتر بوده و عملکرد بهتر و دقیق تری دارد. از جمله مزایای آن می‌توانیم به وزن پایین آن، فضای اشغالی کم و هزینه پایین آن اشاره کنیم. البته معایبی نیز دارد که موجب به وجود آمدن جعبه دنده با نیروی کمکی گشت. از جمله آن‌ها می‌توانیم به محدودیت در افزایش گشتاور و محدودیت در افزایش پایداری خودرو اشاره کرد.

جعبه فرمان با نیروی کمکی

در این نوع از جعبه فرمان، نیروهای هیدرولیکی یا الکتریکی به‌ کمک رسانی قطعات مکانیکی می‌آیند تا نیروی گشتاور دست راننده افزایش دهند را که با غربیلک به جعبه فرمان منتقل شده است؛ بنابراین با کاهش سختی و خشکی فرمان، رانندگی راحت‌تری را به راننده نوید می‌دهند. در‌ادامه، این دو دسته، اجزا، تقسیم‌بندی و مزایا و معایب هرکدام را مورد بررسی قرار می‌دهیم.

همچنین جعبه فرمان با نیروی کمکی نیز خود به چند دسته تقسیم می‌شود که هر یک از اجزا و قطعات مجزایی تشکیل شده اند.

  • فرمان هیدرولیک : این نوع جعبه فرمان با نیروی کمکی، عملکردی شبیه به جعبه دنده مکانیکی از نوع دنده شانه‌ای دارد. البته با این تفاوت که در جعبه دنده‌های شانه‌ای از یک نیروی هیدرولیک کمکی به جهت تقویت و بهبود نیروی استفاده شده، است. از جمله تجهیزات و قطعاتی که به دنده شانه‌ای اضافه شده است عبارت اند از پمپ هیدرولیک، مخزن لوله، شیر هیدرولیک، لوله‌های رفت و برگشت روغن، جک هیدرولیک و تسمه هیدرولیک.
  • فرمان الکترو هیدرولیک : عملکرد این سیستم مشابه سیستم هیدرولیکی است. در سیستم قبلی نیروی مورد نیاز پمپ هیدرولیک، از موتور خودرو تامین می‌گشت. در این سیستم اینگونه نیست. بلکه پمپ هیدورلیک نیروی مورد نظر را از یک موتور الکتریکی که در پشت پمپ قرار گرفته است به دست می‌آورد. این قطعه فضای کمتری را اشغال کرده و همچنین دور و قدرت موتور برای تامین نیروی لازم پمپ کاهش نمی‌یابد.
  • فرمان الکتریکی : این نوع سیستم با دو مورد قبلی کمی متفات است، به این دلیل که در دو نوع قبلی از پمپ هیدرولیک استفاده شده است اما در این نوع سیستم اینگونه نیست. در واقع موتوری الکتریکی بر روی غربیلک فرمان قرار گرفته است که عملکرد پمپ هیدرولیک فرمان را صورت می‌گیرد. این سیستم که نوع جدید فرمان با نیروی کمکی محسوب می‌شود؛ نسبت به انواع دیگر سبک تر، کم حجم تر و کم استهلاک تر است.

از مزایای فرمان الکتریکی می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • وزن کم
  • هزینه نگهداری و تعمیر ارزان
  • کم حجم ترد بودن
  • شروع به فعالیت تنها در حرکت فرمان
  • با تغییر شرایط خودرو، شرایط نیروی کمکی نیز تغییر می‌کند
  • افزایش پایداری خودرو
  • افزایش ایمنی خودرو
  • افزایش سرعت عملکرد فرمان
  • کاهش مصرف سوخت

آشنایی با سیبک

تا به اینجای مقاله با مفصل فرمان و سیستم فرمان خودرو آشنا شدید. همانطور که در بالا اشاره شد، مفصل فرمان که با نام قرقری فرمان نیز شناخته می‌شود؛ وظیفه اتصال سیبک و جعبه دنده را دارد. همچنین در مطالب بالا به معرفی جعبه دنده فرمان پرداختیم.

اکنون می‌خواهیم درباره سیبک خودرو توضیحاتی مختصر به شما ارائه دهیم.

اگر بخواهیم یک تعریف کلی از سیبک داشته باشیم می‌توانیم بگوییم سیبک خودرو که در زبان انگلیسی با نام car ball joint نیز شناخته می‌شود، یک قطعه کروی شکل و از جنس فلز است؛ که به یک بازو متصل شده است. این قطعه، درون یک محفظه از جنس فولاد قرار می‌گیرد که دور تا دور آن با پلاستیک پوشیده شده و حرکتی دورانی دارد. حرکت دورانی سیبک خودرو، منجر به حرکت به طرف بالا و پایین همزمان این قطعه‌ می‌شود که در قسمت بازوی سیبک خودرو قرار گرفته است.

برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد سیبک خودرو و علائم خرابی آن، این مقاله را مطالعه فرمایید.

قرقری

علائم خرابی سیبک‌

سیبک نیز مانند دیگر قطعات سیستم تعلیق، فشار زیادی را تحمل می‌کند و توجه به سلامت و سالم بودن این قطعه بسیار مهم است. سیبک در مقابل ضربه‌های شدید در تصادفات یا مسیرهای ناهموار، امکان دارد دچار شکستگی و خرابی شود که خرابی آن می‌تواند بسیار خطرناک باشد. برخی از علائم خرابی سیبک فرمان عبارتند از:

  • قطعات متعلق به سیستم فرمان زودتر از موعود فرسوده شده اند.
  • تایرهای جلوی خودرو بیش از اندازه سایش پیدا کرده و صاف شده اند.
  • فرمان پذیری و کنترل خودرو افت پیدا کرده است.
  • فرمان خودرو بعد از عبور از روی پیچ‌ها به صورت اتوماتیک به حالت قبل خود باز نگشته است.
  • فرمان خودرو بیش از اندازه کشیده می‌شود.
  • فرمان خودرو بیش از اندازه خلاصی داشته و منحرف می‌گردد.
  • از سمت سگ‌دست خودرو، صدای لقی شنیده می‌شود.

نحوه بررسی سیبک‌های خودرو

بررسی‌های دوره‌ای قطعات یکی از مهم ترین اقداماتی است که هر صاحب خودرویی باید در جهت بهبود عملکرد خودرو خود و نگهداری از قطعات آن انجام بدهد. اما بررسی قطعه‌ای مانند سیبک کار خیلی آسانی نیست. محل قرار گیری آن و دسترسی سخت به این قطعه، منکر شده تا برخی از رانندگان یا مکانیک‌ها از بررسی آن صرف نظر نمایند.

اگر با نشانه‌ها و علائم خرابی این قطعه روبه‌رو شده اید و احساس می‌کنید که سیبک خودروی شما با مشکلات جدی روبه‌رو شده، می‌توانید به نزدیک ترین تعمیرگاه مراجعه کنید و برای حل این مشکل راه‌ حلی بیابید.

نشانه‌های تعویض سیبک‌ها

گاهی اوقات برخی عوامل و اتفاقات دست به دست همدیگر می‌دهند و منجر به خرابی قطعات بادوام خودرو می‌گردند. عواملی چون شرایط نامناسب یا وجود ذرات در روغن اتومبیل، تمام شدن روغن و در نهایت خشکی سیبک، موجب خرابی آن می‌شود.

در صورت بروز هر یک از نشانه‌های زیر، چاره‌ای جزء تعویض سیبک نداشته و باید در اسرع وقت نسبت به تعویض آن اقدام کنید. از جمله این نشانه‌های می‌توانیم به موارد زیر اشاره کنیم:

  • امکان دارد که پوسته سیبک فرمان به دلیل ضربات سطح جاده‌ها یا تصادفات شدید آسیب دیده یا دچار ترک شده باشد.
  • نشانه‌هایی از زنگ‌زدگی یا خوردگی بر روی آنها مشاهده می‌شود.
  • گردگیر پاره شده و ذرات گرد و غبار به درون سیبک وارد شده باشند.
  • قطعات و اجزای سیبک در اثر زمان، ساییده شده و لقی پیدا کرده اند.
  • مهره و روزوه سیبک هرز شده و آسیب دیده اند.

همچنین می‌توانید بهترین سیبک و با کیفیت‌ترین آن را از فروشگاه آریا کیان سپهر تهیه کنید.

سخن پایان و خرید قرقری فرمان خودرو

ما در این مقاله به مبحث سیستم فرمان و قرقری فرمان پرداختیم و به سوال‌هایی همانند اجزای سیستم فرمان،‌وظیفه‌ی آن،‌ چیستی جعبه فرمان، عیب یابی در سیبک،‌چیستی قرقری و … پرداختیم. شما می‌توانید اجزای سیستم فرمان و دیگر قطعات خودرو همچون سیبک و … را با بهترین کیفیت از فروشگاه اختصاصی آریا کیان سپهر تهیه کنید.