عیب‌یابی سیستم تعلیق و جلوبندی پراید

جلوبندی پراید
آنچه در این مقاله میخوانید:

خودروی پراید به‌ دلیل داشتن قیمت پایین نسبت به دیگر خودرو‌های بازار ایران، هزینه نگهداری و تعمیر پایین‌تری نیز دارد. این ماشین بسیار سبک و از بدنه‌ی نازکی بهره‌مند است. پراید به نسبت دیگر خودرو‌ها دارای جلوبندی ضعیف‌تر و ظریف‌تری است. به همین دلیل در تصادف‌ها دچار آسیب‌های وحشتناکی می‌شود و در مقایسه با دیگر قطعات خودرو بیشتر در معرض خطر است. به همین دلیل باید به کیفیت جلوبندی این خودرو بسیار توجه کنید.

جلوبندی‌ها از تنوع بیشتری بهره‌مند هستند و هر یک از خودرو‌ها با‌توجه به نیازشان از این جلوبندی‌ها استفاده می‌کنند. پراید جلوبندی‌‌ای با حساسیت بالایی دارد و در صورتی که هنگام رانندگی وارد مسیر‌های ناهموار و پر از چاله و سنگ‌ریزه شوید، احتمال این‌که جلوبندی آسیب‌ ببیند، بسیار زیاد است.

برای پیشگیری از آسیب‌ دیدن جلوبندی پرایدتان باید حواس جمع و هوشیار باشید و توجه ویژه‌ای به مسیر‌هایی که برای رفت‌ و آمد در نظر می‌گیرید، داشته باشید به صورتی که مسیرهای انتخابی نباید جزو مسیر‌هایی باشند که پستی و بلندی زیادی را. دارند؛ در غیر اینصورت هنگام رو‎به‌رو شدن با چاله و مسیر‌های پر دست‌انداز باید به آهستگی و آرامی رانندگی کنید تا امکان این باشد که به راحتی دست‌انداز‌ها و چاله‌ها را رد کرد. جلوبندی جزو بخش مهمی از خودرو است؛ لذا در صورت آسیب دیدگی آن باید بلافاصله برای تعمیر جلوبندی پراید خود اقدام کنید و آن را نزد یک مکانیک با‌تجربه و زبر دست ببرید تا مشکلتان را بلافاصله حل کند.

اگر سیستم تعلیق شما نیز نیز دچار خرابی و ایراد شده باشد، این ایراد‌ها می‌توانند منجر به کشیده شدن خودرو به یک طرف، رانندگی خشک، روغن‌زدگی از کمک فنرها، پاسخ خودرو نسبت به آزمون تکان و البته، ایجاد سروصدا هنگام رانندگی یا پیچیدن شوند.

تایر‌های بالانس

1. زمانی که تایر‌ها بالانس نباشند

تایر‌های خودرو باید متعادل باشند و محل قرارگیری آن باید در یک راستا باشد تا در حین رانندگی، تمامی بخش‌ها به یک اندازه به سطح مسیر برخورد کرده و چسبندگی و سایش یکسانی داشته باشند. به عنوان مثال، لاستیک‌ها باید بالانس باشند تا تعادل آنها حفظ شود.
اگر چرخ‌های خودرو‌های آفرود متعادل نباشند، منجر به لرزش فرمان می‌شوند به همین دلیل این امر باعث انحراف خودرو به اطراف خواهد شد و سایر اجزای جلوبندی را نیز دچار ایراد خواهد کرد.

2. زمانی که بلبرینگ خراب شود

بلبرینگ چرخ‌ها، جزو یکی از اصلی‌ترین و مهم‌ترین قطعه‌های جلوبندی پراید هستند. خرابی این بلبرینگ‌ها به‌طور عادی به 2 دلیل قابل تشخیص است. لرزش فرمان و صدای وحشتناک خودرو؛ زیرا زمانی که بلبرینگ آسیب‌ دیده باشند یا معیوب باشند، خودرو صدای اسفناکی می‌دهد. اگر خودروی شما نیز این دو دلیل را داشت یا یکی از این دو دلیل را شامل می‌شد به مکانیکی مراجعه کنید.

سالم بودن بلبرینگ تایر‌های پراید امری ضروری و مهم است؛ زیرا در برخی مواقع خرابی این قطعه منجر به قفل شدن چرخ‌ها می‌شود و خسارت‌های هولناکی را برای صاحب خودرو به‌ ارمغان می‌آورد.

3. وقتی بوش‌های میل تعادل خراب شود

میل تعادل مسئولیت حفظ تعادل خودرو را بر عهده دارد. میل تعادل با توجه به‌ شکل، شمایل و نحوه اتصال به سایر قسمت‌ها، هنگام پیچیدن خودرو، نیروی پیچشی را بین تایر‌ها تقسیم می‌کند تا از منحرف شدن خودرو به اطراف را جلوگیری کند. میل تعادل به‌وسیله 2 بوش در جای خود بسته و قرار گرفته است.

اگر این بوش‌ها دچار خرابی و آسیب دیدگی باشند، خرابی خود، خرابی جلوبندی و سیستم تعلیق خودرو را با ایجاد سروصدا بروز می‌دهند. لغزش فرمان هم از دیگر علائم آسیب دیدگی بوش‌های میل تعادل است. اما این نکته را در مدنظر داشته باشید که در برخی مواقع عامل بروز سروصدا، شل بودن میل تعادل و تماس آن با سایر قطعات است.

4. هنگامی که شاسی خودرو ضربه بخورد

بعضی اوقات ممکن است پیش بیاید که در اثر تصادف شدید، شکل شاسی نسبت به حالت‌ اولیه خود تغییر کند. در این صورت باید اقدام به تعمیر جلوبندی پراید خود کنید؛ زیرا اگر در تعمیر کردن این بخش کوشا نباشید، این بخش به جلوبندی آسیبی جدی وارد خواهد کرد و در پی آن، در عملکرد جلوبندی خودرو اختلال ایجاد می‌شود و در ادامه ایمنی شما و سرنشینان را در خودرو تهدید خواهد کرد.

اگر پراید شما در اثر تصادف، تغییر حالت شاسی داده باشد، فرمان‌پذیری پراید شما ضعیف خواهد شد و پراید به کناره‌های جاده متمایل می‌شود، همچنین باید این نکته را مدنظر داشته باشید که، عمر مفید پلوس‌ها کم است و به‌ سرعت فرسوده خواهند شد، گردگیرهای پلوس پیش از اتمام عمر مفیدشان پاره می‌شوند و پراید نمی‌تواند به‌خوبی تعادل خود را حفظ کند.

5. هنگام منحرف شدن خودرو بر سر پیچ‌ها یا تعادل نداشتن آن

دلایلی که می‌توانند موجب بروز این مشکل می‌شوند عبارت‌اند از، تنظیم نبودن زوایای فرمان، تنظیم نبودن باد تایر‌ها، ساییده شدن نا متقارن آج چرخ‌ها، تغییر شکل شاسی در اثر ضربه، گیر کردن ترمز‌ها در یک سمت، مشکل‌دار بودن میل تعادل، خرابی میل فرمان و جعبه فرمان، متعادل نبودن تایر‌ها و… هستند.

عوامل آسیب‌رسان به جلوبندی پراید

شما باید از عواملی که می‌توانند به جلو‌بندی خودرویتان آسیب بزنند دوری کنید و به این عوامل به طور کامل آشنا باشید و از رخ دادن آن‌ها پیشگیری کنید؛ زیرا جلوبندی خودرو اصلی‌ترین بخش هر خودرویی می‌باشد و باید برای سالم ماندن آن بسیار توج و دقت کرد. از جمله این موارد می‌توان به عوامل زیر اشاره نمود:

  • خراب بودن کمک فنر
  • وارد شدن آسیب به فنر
  • مشکل در بلبرینگ تایر‌های جلوی پراید
  • ایراد در پلوس‌ها و سرپلوس‌ها
  • ساییدگی آج لاستیک‌ها (خصوصا ساییدگی نامتقارن)
  • ساییده شدن بوش‌ها
  • مشکل در سیستم ترمز پراید
  • ایراد در سیبک‌ها
  • تصادف شدید از قسمت جلویی جلو خودرو

پس با شناخت عوامل آسیب‌رسان به جلوبندی پرایدتان می‌توانید آگاهی کامل را نسبت به عواملی که می‌توانند باعث خرابی سیستم جلوبندی خودرویتان شود پیدا کنید و از خرابی آن جلوگیری کنید و البته می‌توانید با تعمیر جلوبندی پراید به‌صورت قطعه قطعه از پرداخت هزینه‌های زیاد جلوگیری کنید؛ در نتیجه بهتر است که ماهانه ماشین خود را سرویس کنید یا مورد بررسی قرار دهید تا خرابی یکی از قطعات سبب خراب شدن قطعات دیگر نشود و شما مجبور به پرداخت هزینه سنگینی برای تعمیر جلوبندی پرایدتان نشوید.

روش تقویت جلوبندی پراید

حال باید برای تقویت یا تعمیر جلوبندی پراید به یکسری نکات توجه کنید:

  • آسان‌ترین روش برای تقویت جلوبندی پراید، توجه به چرخ‌های خودرو است. اگر تایر‌های ماشین آسیب‌دیده یا کم‌باد باشند یا حتی دچار ساییدگی شده باشند، به جلوبندی پراید ضربه‌ی مستقیم وارد خواهند کرد.
  • دائما هنگام پارک خودروی خود، چرخ‌ها را صاف کنید. علی الخصوص هنگامی که خودروی شما قرار است به مدت طولانی‌‌ای در محل پارک و بدون حرکت بماند، این مورد را رعایت کنید؛ بنابراین برای تقویت جلوبندی پراید، همیشه چرخ‌های خودروی خود را صاف پارک نمایید و از کج رها کردن آن‌ها به شدت خودداری کنید.
  • اگر ترمز خودرویتان دچار ایراد شده باشد، بلا‌استثنا آن را تعمیر نمایید؛ زیرا اگر آن را تعمیر نکنید، به جلوبندی خودرویتان آسیب شدیدی وارد می‌کند.
  • برای جلوگیری از تعمیر جلوبندی پراید هیچوقت هنگام عبور از دست‌اندازها، روی پدال ترمز نزنید. بیشتر افراد برای عبور کردن از دست‌انداز‌ها برای کم کردن فشار وارد بر اتومبیل، ترمز را فشار می‌دهیم و سعی می‌کنیم سرعت را کم کنیم؛ در صورتی که این‌کار نتیجه عکس خواهد داشت.
    اگر قصد کاهش سرعت خودرویتان دارید، باید قبل از رسیدن به دست‌انداز، اقدام به کاهش سرعت و در نهایت آرام ترمز کنید و حین رد شدن از دست‌انداز پای خود را از روی پدال ترمز بردارید؛ چرا‌که این امر به فنر و کمک فنر و در کل
  • سیستم جلوبندی آسیب وارد می‌کند.
جلوبندی پراید

آموزش تعمیر جلو‌بندی پراید

در وهله اول شما باید تایر‌ها را باز کرده و سپس آن‌ها را به‌همراه میله‌ای که در زیر پراید مبدل شده و کمکی‌ها، به‌صورت کامل در بیاورید. اگر جلوبندی خودرو دچار خمیدگی باشد، باید با صافکاری و ضربه‌های چکش آن را درست کنید و به حالت اولیه برگردانید. اگر خمیدگی به‌گونه‌ای نباشد که بشود آن را درست کرد لازم است تا جلوبندی خود را تعویض کنید و آن را در جای اولیه نصب نمایید.

برای این عمل می‌توانید به تعمیرگاه و فروشگاه‌هایی که از وب اینترنتی بهره‌مند هستند مانند AKS بروید و قطعاتی که می‌خواهید را بخرید. اگر جلوبندی دچار شکستگی باشد، نمی‌توانید آن را با چکش به حالت اول در آورید و باید با جوشکاری آن را درست کنید که این کار، نیاز به تخصص و مهارت کافی را دارد و از عهده هر‌کسی برنمی‌آید پس بهتر است به یک صافکار زبر دست مراجعه کنید.

قطعات جلو‌بندی پراید

این موارد قطعات اصلی جلوبندی پراید هستند و در مابقی خودرو‌‌ها هم به صورت کامل وجود دارند، این قطعات عبارت‌اند از:

1. رام

رام یکی از اصلی‌‎ترین اجزای سیستم جلوبندی خودرو است و مابقی اجزای سیستم جلوبندی از طریق رام به شاسی خودرو متصل می‌شوند. اگر از سر چرخ به داخل برویم، سیبک، پلوس، طبق، میل فرمان، کمک فنر و سگدست که همگی تشکیل دهنده‌ی سیستم جلوبندی خودرو هستند. به صورت مستقیم و غیرمستقیم از طریق رام به شاسی خودرو متصل شده‌اند.

2. فنر

فنر که با نام لول فنر نیز معروف است، فنر قطعه‌ای است که وزن اتاق بر روی آن می‌افتد، فنرها با‌توجه به قابلیت واکشنی که دارند، بیشترین ضربات جاده بر روی آنها صورت می‌گیرد. ارتفاع زدن و تغییر فنر در پراید استاندارد نیست و باید تعمیر یا تعویض بشود.

جلوبندی پراید

3. کمک فنر

کمک فنرها جزو یکی از مهم‌ترین و حائز اهمیت‌ترین بخش جلوبندی خودرو هستند. این قطعات فایده‌های زیادی برای خودرو دارند و از ضربات و نوسانات حاصل در طول حرکت پیشگیری می‌کنند. خراب یا شل بودن کمک فنرها می‌تواند موجب ایجاد سروصداهای زیادی در خودرو شود.

انواع کمک‌ فنر

  • کمک‌ فنر هیدرولیکی یا روغنی
  • گازی یا بادی
  • تلسکوپی
  • هیدرواستاتیکی
  • اهرمی

در زمانی‌هایی که کمک فنر نشتی پیدا کند، باعث خوابیدگی یک سمت خودرو، شیرجه‌زدن خودرو به سمت جلو هنگام ترمز گرفتن، بالا پایین شدن دائم تایر‌ها در سطوح غیرهموار، فرسودگی چرخ‌ها، کشیده شدن خودرو به یک سمت، صدای تق تق در خودرو هنگام عبور از دست‌اندازها، می‌شود.

5. سیبک‌ها

قطعه‌ای از جلوبندی پراید که سیبک فرمان نام دارد، که علاوه‌بر اینکه سبب اتصال چرخ‌ها به سیستم تعلیق خودرو می‌شود، سبب چرخیدن تایر‌ها نیز می‌شود. این قطعه شکل کروی‌ای دارد و سبب چرخش به سمت ۳ محور مختصاتی می‌شود که در نتیجه باعث هدایت و فرمان‌دهی به بخش جلوی خودرو می‌شود.

همچنین سیبک، باعث خنثی نمودن حرکت‌های ناخواسته مانند ورود به یک دست‌انداز خواهد شد. سیبک فرمان پراید، از یک طرف به طبق‌های خودرو و از طرفی به متعلقات چرخ نیز اتصال دارد. فرمان خودرو به هر طرفی بچرخد، سیبک نیز تایر‌ها را به همان سو می‌چرخاند. سیبک‌ها به‌طور مداوم تحت‌فشار نیروهای کششی هستند و سعی دارند که از میزان اصطکاک ایجادشده در میان قطعات را بکاهند و تحمل بخشی از وزن خودرو برعهده سیبک است.

لرزش فرمان در هنگام رانندگی و حین چرخاندن فرمان، خلاصی بیش‌ازحد فرمان، کشیده‌شدن فرمان به یک سمت، عدم برگشت فرمان به وضعیت اصلی خود بعد از چرخش، شنیده‌شدن صدای تق‌تق حین رد شدن از دست‌انداز، کم شدن میزان فرمان‌پذیری خودرو، عدم حرکت خودرو در خط مستقیم و ایجاد انحراف به هنگام رانندگی و سائیدگی در تایر‌های جلو همگی از علائم خرابی سیبک خودرو هستند که در این صورت باید بلافاصله نسبت به تعمیر جلوبندی پرایدتان اقدام بنمایید.

6. طبق‌

طبق بخشی فلزی است که یک سمت آن دو سر و سمت دیگر آن یک سر دارد. وظیفه‌ی طبق برقراری ارتباط بین شاسی و اعضای سیستم تعلیق را است. در دو سر طبق بوش‌های محوری قرار دارد تا بتواند حرکات اجزای متحرک سیستم تعلیق را خنثی کرده و مانع از انتقال نیرو به رام و شاسی شود.

طبق‌ها به‌طور معمول از ۲ ناحیه بوش و سیبک بیشتر دچار مشکل و خرابی می‌شوند؛ به خاطر اینکه ۲ بخش فشارهای واردشده را از جاده را کنترل خواهند کرد و به این علت است که بوش طبق، وظیفه اتصال طبق به سایر قطعات سیستم تعلیق را به‌عهده دارد، شنیدن صدای زیاد از چرخ‌های جلو در هنگام حرکت می‌تواند نشانه خرابی این قطعه باشد و باید برای چکاپ و تعمیر جلوبندی پرایدتان اقدام بنمایید.

7. سگدست

سگ دست در سیستم جلوبندی خودرو نقش لولایی را دارد که چرخیدن چرخ‌ها را روی محور فرمان هدایت می‌کند و وزن خودرو را روی چرخ‌ها منتقل می‌کند. در این میان دیسک‌ها، اتصالات چرخ و توپی چرخ به سگدست متصل می‌شوند، همچنین سیبک فرمان به عضوی دیگر به نام شغال دست متصل‌ است.

وجود سگدست در سیستم جلوبندی خودرو، منکر ثابت ماندن چرخ در یک محور و حرکت آن به چپ و راست می‌شود و در صورت بروز مشکل برای این عضو، چرخ‌ها از محور اصلی خود خارج می‌شوند و دیگر امکان فرمان‌پذیری ممکن نیست.

سخن پایانی

خراب شدن جلوبندی پراید یکی از متداول‌ترین مشکلاتی است که امکان دارد برا هر فردی اتفاق بیفتد. در صورتی که پیش از خرابی جلوبندی پراید را تقویت کنید یا در حالتی که متوجه خرابی یک قطعه شده‌اید، بلافاصله باید اقدام به تعمیر جلوبندی پرایدتان بکنید، در این صورت هرگز مجبور به پرداخت هزینه‌های بالا نخواهید شد.

ما به شما توصیه می‌کنیم که ماهانه خودروی خود را سرویس کنید تا هزینه کمتری بردارد. چنانچه اگر هر یک از قطعات خودرو دچار مشکل بوده و نیاز به تعویض دارد، می‌توانید روی AKS حساب باز کنید. این شرکت بهترین قطعات را با بهترین قیمت تولید کرده و به مشتریان خود ارائه می‌کند و شما می‌توانید این محصولات را از فروشگاه اینترنتی و اختصاصی آریا کیان سپهر (AKS) با اطمینان کامل تهیه کنید.