ما در این مقاله قصد داریم طبق خودرو را برای شما شرح دهیم و بهترین فروشندهی طبق خودرو و سایر دیگر قطعات خودرو را برای شما معرفی کنیم.
مروری بر سیستم تعلیق خودرو
سیستم تعلیق که با نام فنربندی خودرو نیز شناخته میشود؛ بخشی از خودرو است که از انتقال تکانهای منتج از حرکت خودرو بر روی سطحهای ناهموار به بدنه و سرنشینان خودرو پیشگیری میکند. لازم به ذکر است که در این مقاله بدنه در اینجا به معنی اتاق، شاسی و تمام متعلقات آن است.
سیستم تعلیق که شامل قطعاتی همچون فنرها، کمک فنرها، ستونهای نگهدارنده و چرخها میشود. همچنین اتصال چرخها، محورهای عقب و جلو را با شاسی برقرار میکند، این سیستم دو وظیفهی اصلی و مهم دارد. یکی دریافت تکانها، ارتعاشها و نوسانهایی که از حرکت در سطوح مختلف جاده به چرخها وارد میشود و دیگری ارتقای عملکرد چرخها و ایجاد اصطکاک مناسب لاستیک آنها با سطح جاده، که در پی آن منجر به کنترل راحتتر خودرو میشود.
سیستم تعلیقهایی که در حال حاضر در خودروها میبینیم انواع مختلف و اجزای بسیاری زیادی دارند. این اجزا هر یک وظیفه خاص خود را برعهده دارند و در نبود یا خرابی هرکدام از این قطعات کل تعلیق خودرو دچار اختلال میشود؛ همچنین ایمنی خودرو را تحت تأثیر قرار میدهد و به فرمانپذیری خودرو آسیب میزند. اجزایی همانند بازوی آزاد، بازوی خمیده، بازوی پیت من، بازوی دنبالهدار، بازوی فرمان اکسل، میله الصاقی، میله پن هارد، شاه پین و بازوی کنترل.
تعداد این قطعات در خودروها و سیستمهای تعلیق مختلف، متغیر است ولی بهطور کلی چند جزء مهم در بیشتر سیستمهای تعلیق وجود دارد. طبق یکی از این اجزا است.
طبق خودرو چیست و چه وظیفهای دارد؟
مشخصهی اصلی سیستم تعلیق خودرو با تمام اجزا و قطعاتش، متحرک بودن همه این بخشها است. به این ترتیب که این قطعات متحرک سیستم تعلیق، با حرکت شایع طولی، عرضی و دورانی خود ارتعاشات و ضربات ناشی از حرکت خودرو در مسیرهای ناهموار را جذب میکنند تا شاسی که قطعهای ثابت و انعطافناپذیر و سخت است، دچار تنش و آسیب نشود. در واقع شاسی به دلیل یک تکه و غیرمتحرک بودنش، در چنین مسیرهایی دچار کوبش و لرزشهای بسیار میشود. اما، سیستم تعلیق از انتقال این ضربات به شاسی پیشگیری میکند.
در نتیجه این سیستم نیاز به یک رابط مخصوص دارد که اتصالش را با شاسی برقرار کند. این رابط که یکی از اجزای سیستم تعلیق است، طبق نام دارد. طبق اتصال بخش ثابت خودرو یعنی شاسی را با سیستم متحرک تعلیق برقرار میکند. بنابراین باید از قدرت و استحکام لازم برخوردار باشد. چرا که تحت فشار و نیروی بسیاری قرار میگیرد. این قطعه فلزی ضمن برقراری اتصال شاسی به سیستم تعلیق، نیروهای عرضی وارده به جاده را نیز دفع میکند و مانع از انتقال آنها به شاسی میشود.
ساختار طبق خودرو و نحوه عملکرد آن
طبق خودرو قطعهای فلزی و ساختهشده از آلیاژ فولاد مستحکم است، عموما به شکل حرف A در زبان انگلیسی یا اصطلاحا جناغی ساخته میشود. به همین دلیل دارای دو محور و یک رأس است. دو محور طبق دارای بوشهای مخصوص از لاستیک است که به بوش طبق نیز معروف هستند.
این بوشها که درون یک بوش فلزی قرار گرفتهاند وسیلهای برای متصل کردن طبق به شاسی هستند. رأس طبق هم محل متصل شدن آن به سیستم تعلیق است که این اتصال از طریق سیبک برقرار میشود. در ادامه طبق به سگدست و میل موجگیر اتصال یافته تا اصلیترین اجزای سیستم تعلیق را در کنار هم قرار بدهد.
البته طبق نوع دیگری نیز دارد که آن را طبق محوری مینامند و این طبق بهصورت یکپارچه است. در این ساختار بوشهای طبق یا بوشهای محوری دو سر طبق و محل اتصال سیبک در وسط آن قرار میگیرد. البته در طبقهای محوری اتصال سیبک لزوما در وسط طبق نیست و گاهی به یک سمت متمایل است که نوع سیستم تعلیق خودرو نیز در آن بیتأثیر نخواهد داشت. دفع نیروهای عرضی وارده به شاسی، به وسیله همین اتصال به سیبک و سگدست صورت میگیرد. به این ترتیب که نیروی وارده به شاسی از طریق بوشها به طبق و از طبق به سیبک و سگدست منتقل میشود. در نهایت به میل موجگیر و فنرها رسیده و بهصورت دمپ شده مجددا به شاسی میرسد.
بوش طبق
بوش طبق و نوع اتصال آن بسیار شبیه به مفصل زانو است و این به معنی است که در این اتصال قابلیت چرخش وجود ندارد و تنها میتواند مانند یک اتصال زانویی باز و بسته بشود.
بوش طبق معمولا از جنس لاستیک است که برای محافظت بیشتر درون یک بوش نازک فلزی قرار میگیرد. بوش طبق ضمن برقراری اتصال طبق به شاسی، سر و صدای ناشی از حرکت قطعات و لرزش آنها را نیز کنترل میکند. به این معنی که معمولا در زمان منتقل کردن ضربات مقداری از نیروی وارده از سوی آنها را جذب میکنند که این توانایی را بهواسطه جنس لاستیکیشان دارا هستند. بوشها گاهی به شکل استوانه هستند و نقش محور را ایفا میکنند. این محورهای لاستیکی مانند رباطها در بدن، اتصال قطعات فلزی سیستم تعلیق را برقرار مینمایند.
سیبک طبق یا سیبک تعلیق
سیبک نیز همانند مفصل ران قابلیت چرخش در عین باز و بسته شدن را دارد، از یک گوی فلزی دستهدار تشکیل شده است که میتواند درون محفظهی فولادیاش حرکت کند.
کنارههای محفظه فولادی و گوی فلزی با لاستیک محکم پوشیده شده است. سیبک از یک سوی به چرخها و از سوی دیگر به طبقهای سیستم تعلیق اتصال مییابد. به همین ترتیب سیبک همزمان وظیفهی اتصال طبق و چرخها را به سیستم تعلیق دارد. سیبک معمولا تنها در چرخهای جلویی کار گذاشته میشود. نکته دیگری که باید در نظر داشته باشید، این است که سیبک سیستم تعلیق یا سیک طبق با سیبک فرمان که وظیفه اتصالات میل فرمان را بر عهده دارد بسیار متفاوت است.
تعداد طبقهای خودرو
تعداد طبقهای بهکار رفته در خودروها، بستگی به نوع سیستم تعلیق آن خودروها دارد. نکته مهم دیگر محور محرک خودرو این است که، قرار گرفتن آن در عقب یا جلو و همچنین دو دیفرانسیل بودن خودرو است که میتواند تعیینکننده تعداد طبقهای آن خودرو باشد. اما بهطور معمول، در خودروها برای هر یک از چرخهای محور محرک دو طبق در بالا و پایین بهکار میرود. به این ترتیب ممکن است خودروهای ۴WD دارای هشت طبق در سیستم تعلیق خود باشند.
البته امروزه بهدلیل پیشرفت فنربندی و تکنولوژی کمکفنرها گاهی تنها از یک طبق پایین استفاده میشود. در نهایت باید اضافه کرد که در بعضی از خودروهای پیشرفته مجهز به سیستم تعلیق هوشمند، طبق بهطور کامل حذف شده است. همچنین طبق بالا در نیمه بالا و طبق پایین در نیمه پایین چرخ خودرو قرار میگیرند.
سخن پایانی
به آخر مقاله رسیدیم و شما با طبق و نقش آن در سیستم تعلیق خودرو آشنا شدیم. امیدواریم این مطلب برایتان مفید بوده باشد. همچنین شما میتوانید بهترین قطعات جلوبندی خودرو و سیستم تعلیق آن را از فروشگاه اختصاصی آریا کیان سپهر تهیه کنید.